Duurzaam tentamens maken in de Aletta Jacobshal

Duurzaam tentamens maken in de Aletta Jacobshal

Duurzaam tentamens maken in de Aletta Jacobshal

23 aug 2018

De Aletta Jacobshal van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) is een bijzonder gebouw. Zo heeft dit gebouw de grootste collegezaal in Nederland voor 600 studenten en 4 tentamen hallen voor in totaal 1250 studenten die maar 12 weken per jaar gebruikt worden. Maar ook in duurzaamheid is het gebouw opvallend doordat het hoofdzakelijk is ontworpen met vier materialen. Hierdoor kon het voldoen aan de hoge technische eisen waardoor het met een minimale hoeveelheid materiaal én met minimale energiekosten kan functioneren. Maar dat is niet genoeg! Faculteiten en docenten willen meer ruimte om (digitale) tentamens af te kunnen nemen en de RuG heeft aangegeven hiermee aan de slag te gaan. Dúúrzaam aan de slag welteverstaan. 

Afbeeldingsresultaat voor uitbreiding aletta jacobshal

De nieuwe situatie (onix.nl)

Verdubbeling

Het team architecten van Onix NL die destijds de Aletta Jacobshal heeft ontworpen gaat ook met de uitbreiding aan de slag. In de Aletta Jacobshal komen er twee nieuwe collegezalen bij (195 en 450 plaatsen), een tentamenhal (600 digitale plaatsen) en ruimte voor studieplekken. Bij elkaar is dit een extra 5.400 m2 (bruto) vloeroppervlak, ongeveer een verdubbeling van de huidige situatie. De nieuwbouw wordt aan de zuidoostzijde tegen de bestaande hal aangebouwd, deels in de vijver. De fietsenstalling krijgt aan de achterzijde een uitbreiding en gaat van 1.060 naar ca. 1.550 plaatsen. De uitvoering van deze verbouwing ligt in de handen van BAM Bouw en Techniek.

Gerelateerde afbeelding

De nieuwe situatie van bovenaf gezien met de 576 zonnepanelen (onix.nl)

Duurzaam

Het gebouw wordt aangesloten op een WKO-installatie (Warmte Koude Opslag) voor het duurzaam verwarmen en koelen. Binnen het project worden er bovendien 576 zonnepanelen op het dak van het complex aangebracht en krijgt de foyer een betere klimaatbeheersingssysteem. Hierdoor zal het binnenklimaat in de bestaande foyer sterk verbeteren. Naar verwachting start de bouw eind 2018 en zal de ingebruikname rond begin 2020 zijn.

 

Niet alleen werken er steeds meer studenten aan duurzame ontwikkelingen, maar ondergaan ook de gebouwen op het Zernike complex duurzame stappen!

Betrokken partners: Rijksuniversiteit Groningen