Groningse studenten racen op zon tijdens de Bridgestone World Solar Challenge 2019

Groningse studenten racen op zon tijdens de Bridgestone World Solar Challenge 2019

Groningse studenten racen op zon tijdens de Bridgestone World Solar Challenge 2019

6 apr 2018

De op zonne-energie aangedreven auto die het snelst de afstand van 3021 km heeft afgelegd, is de winnaar van de race. Met dat doel voor ogen doet het studententeam Solar Racing Groningen (SRG) mee aan de Bridgestone World Solar Challenge van 2019. Dit is een race in the outback van Australië om het onderzoek van op zonne-energie aangedreven auto's te promoten. Concurrentie voor het Groningse studententeam komt onder andere van Nederlandse bodem in de vorm van zevenvoudig wereldkampioen Nuon Solar Team uit Delft.  Niet voor niets is SRG afgelopen zomer al begonnen met de eerste voorbereidingen voor de wedstrijd die pas in oktober 2019 plaatsvindt. 

Doel

SRG is een divers team bestaande uit studenten die zich bezighouden met niet alleen de technische aspecten maar ook de communicatie, marketing en events kant. Dat is nodig gezien zij niet alleen een steentje willen bijdragen aan de innovatieve en duurzame ontwikkeling in Nederland maar ook studenten, hogescholen, universiteiten en het bedrijfsleven bij elkaar willen brengen. Hun doel met de race is om in de top 5 te komen. 

De race

De Bridgestone World Solar Challenge is een open race, wat betekent dat iedereen mee kan doen. Sinds 1987 hebben er 14 races plaatsgevonden, waarvan de laatste 5 races met 3 klassementen (challenger, cruiser en adventure). Van de 22 wereldtitels heeft Nederland er 10 gehaald, waarvan 7 door het team uit Delft en 3 door het team uit Eindhoven. Dat is nogal een reputatie. Groningen heeft geen technische universiteit en doet voor de eerste keer mee. Hoe gaan ze dat doen? 

 

Het Nuon Solar Team met de Nuna9 Foto: Jorrit Lousberg

Aanpak

Met de steun van de Hanze, de RuG en Fencx Engineering Movement en met de kennis van Entrance en Energy Academy Europe hebben ze in ieder geval al een stevige basis. Maar ook in de praktijk hebben ze al stappen gezet. 

Stap één was een bezoekje aan de race zelf. In hun blog is te lezen hoe ze in oktober 2017 de race volgen en zo informatie opdoen voor het maken van hun eigen auto. Het enthousiasme voor de voertuigen zelf blijkt de competitiedrang in ieder geval gedeeltelijk te verdringen gezien het team uit Zweden en het team uit Eindhoven ze de eerste do's and don'ts geeft voor het bouwen van hun auto. Tijdens de race houden ze allerlei metingen bij en proberen ze informatie over de benodigdheden te vergaren. Kortom, de eerste stap wordt serieus aangepakt. De tweede stap bestaat uit het ontwikkelen van een testauto:

 

"Op dit moment wordt er een testauto ontwikkeld om een aantal toegepaste technologieën te kunnen uitproberen. De bouw van de zonne-auto, die gaat strijden tijdens de Bridgestone World Solar Challenge, start in oktober 2018." 

 

Het duurt nog even voordat ze aan de race beginnen en in de tussentijd volgen we ze op de voet!

Zo zijn ze te vinden op Facebook en Instagram en schrijven af en toe een blog op hun website over de nieuwste ontwikkelingen.