Hoe GasTerra's kantoorgebouw medewerkers inspireert tot duurzame oplossingen

Hoe GasTerra's kantoorgebouw medewerkers inspireert tot duurzame oplossingen

Hoe GasTerra's kantoorgebouw medewerkers inspireert tot duurzame oplossingen

14 mrt 2017

Het gerenoveerde kantoorpand van GasTerra functioneert als katalysator gedragsverandering medewerkers

Sinds maart 2013 is GasTerra gevestigd in een kantoor aan de Stationsweg in Groningen. De keuze voor het gebouw - aan de rand van binnenstad, vlakbij het station van Groningen - is opvallend: het gebouw uit 1987 heeft een zeer negatieve energieverbruik (label G). Met de mogelijkheden voor een beperkt energieverbruik hield architect prof.ir. P.H. Tauber, die voor Groningen ook de Universiteitsbibliotheek ontwierp, nog geen rekening.

Toch was het een bewuste keuze van GasTerra om juist dit pand te huren van Triodos Vastgoedfonds. Voordat de handelsonderneming in aardgas het pand betrok werd het verbouwd tot een energieneutraal gebouw met label A+. Daarmee voldeed GasTerra niet alleen aan de duurzame doelstellingen, maar werden medewerkers ook bewuster van hun ‘groene’ gedrag.  

Hoe de nieuwe locatie van GasTerra in de afgelopen vier jaar ook de medewerkers beïnvloedde in hun manier van reizen, leest u in dit artikel.

Van energielabel G naar A+ - verbouwing buitenkant

Door het nieuwe hoofdkantoor te betrekken, wilde GasTerra een voorbeeld geven om de energievraag van gebouwen te beperken. Het ontwerp van het gebouw door architectenbureau De Zwarte Hond was er dan ook op gericht om het gebouw te voorzien van duurzame oplossingen.

GasTerra krijgt nieuw hoofdkantoor in Stad

GasTerra krijgt nieuw hoofdkantoor in Stad

Volgens uitvoerder BAM waren de verbouwingen vooral aan de buitenkant ingrijpend. Zij vervingen de gemetselde geveldelen voor glas en bouwden een atrium over de hele hoogte van het gebouw. Hiertoe werden er drastische maatregelen getroffen omdat grote delen van (dragende) verdiepingsvloeren zijn verwijderd. Daarnaast werden nieuwe kozijnen met driedubbele beglazing, zonnepanelen en warmte-koude opslag die is gekoppeld aan een zuinige gaswaterpomp, geplaatst. 

Op het dak is een plek gecreëerd voor een nieuwe, representatieve ruimte met panoramisch uitzicht over de stad. Die verdieping kwam beschikbaar als gevolg van de energiezuinige maatregelen. De hoeveelheid techniek voor energievoorzieningen in het gebouw werd gereduceerd en zo werd de oorspronkelijke isolatie techniek, dat de hele vijfde verdieping besloeg, onnodig.

Ondanks het installeren van deze energiezuinige oplossingen bleef het sloopafval beperkt, evenals het gebruik van nieuwe materialen. Daarmee voldeed BAM aan de wens van GasTerra om de renovatie van het kantoorpand ook duurzaam te laten verlopen. Om diezelfde reden is ervoor gekozen de spouwmuur - een muur die uit twee evenwijdige delen bestaat, een buiten- en binnenmuur - niet extra te isoleren. Hiervoor zou namelijk al het bestaande metselwerk volledig vervangen en gesloopt moeten worden. De nieuwe beglazing bij alle kantoorafdelingen zorgt voor voldoende isolatie, evenals de dubbele beglazing bij de centrale vide. 

Nieuwe interieur – verbouwing binnenkant

De centrale vide in het hart van het gebouw is een blikvanger. De vide, geel, de kleur van graanstad Groningen, is te zien bij binnenkomst en staat op de plek waar oorspronkelijk de verbinding tussen de twee gebouwen werd gemaakt. Het vormt een centrale ontmoetingsplek op de begane grond. De verdiepingen en de vide zijn verbonden door trappen, wat zorgt voor zichtlijnen tussen de verdiepingen en daglicht in het gehele gebouw. Ook verbindt het de ontmoetingsplekken en informele overlegplekken, wat het Nieuwe Werken mogelijk maakt.

Locatie – dicht bij OV, geen parkeerplaatsen

Tot 2013 stond het hoofdkantoor van GasTerra in Hoogkerk, aan de A7. Medewerkers kwamen daar vooral met de auto naar toe. Maar om de duurzaamheidsdoelen te bereiken, wilde GasTerra het autogebruik onder haar medewerkers terugdringen. De verhuizing naar de Stationsweg was daarvoor de oplossing. De auto kan blijven staan omdat het gebouw, centraal gelegen in de binnenstad en naast het station, goed te bereiken is met de fiets en het OV. Daarnaast is het aantal parkeerplaatsen teruggegaan van 140 naar 20, welke nu beschikbaar voor bezoekers. 

Maurice de Wilde, CFO bij GasTerra, legt uit dat de medewerkers 4 goede alternatieven voor de auto hebben:

  1. Uitstekende busverbinding naar het station
  2. Trein vanuit alle richtingen 
  3. P&R in Haren en Hoogkerk
  4. De fiets

De Wilde vertelt hoe hij de medewerkers heeft gemotiveerd om voor deze opties te kiezen. ‘We hebben duidelijk de boodschap meegegeven: dit is een nieuw concept en daarbij past dat je zelf je verantwoordelijkheid neemt.’ Mensen hebben nu zelf de verantwoordelijkheid om, naast de locatie en werktijden, hun vervoersmiddel zelf te kiezen.

Reacties medewerkers nieuwe locatie

Voor Zwanet Mulder, directiesecretaris bij GasTerra, was dit nieuwe concept wel een omschakeling. ‘Mijn eerste reactie was: hm, daar heb ik geen zin in’. Ze woont in Onstwedde en werd door de nieuwe verhuizing afhankelijk van de trein. Ze probeerde het een jaar en kwam erachter dat ze het wel heel fijn vond om het de trein te reizen. ‘Op de heenweg kun je alvast mails lezen voor je werk en als je teruggaat hoef je je niet op de weg te concentreren.’ Een nadeel vindt Zwanet dat ze minder flexibel is geworden. Ze kan niet meer zelf bepalen wanneer ze vertrekt en is afhankelijk van de treintijden. 

Door een korte rit met de trein kan je je hoofd leegmaken en ben je thuis al los van je werk.

Zwanet Mulder, Planner bij GasTerra

Resultaten na twee jaar Nieuw Werken

De gevolgen van de verhuizing naar het nieuwe pand zijn positief. Uit een onderzoek van GasTerra in 2015 bleek dat de gemiddelde tevredenheid over de werkomgeving 7,7 scoort. Medewerkers werken nog wel hoofdzakelijk op kantoor (82%), maar de nieuwe plekken worden wel met het daarvoor bestemde doel gebruikt. Opvallend is dat ongepland overleg op veel verschillende plekken gebeurt, zoals het bedrijfsrestaurant of de lounge werkplekken. Dit verschilt ten opzichte van het vorige kantoor. Daarmee concludeert GasTerra dat, over het algemeen, gebruikers er goed in slagen om een werkplek te kiezen die aansluit bij hun behoefte. 

Naast het nieuwe reizen, kreeg het nieuwe werken en het thema duurzaamheid veel aandacht nadat GasTerra het nieuwe pand met energielabel A+ betrok in 2013. Medewerkers werken in een open pand waar de isolatie zorgt voor een prettig en energiezuinig klimaat. De energiekosten zijn verlaagd en er is een verdieping bijgekomen. Daarnaast kunnen zij niet meer met de auto naar het kantoorgebouw aan de Stationsweg, maar zullen met het OV of de fiets moeten komen. 

Heeft GasTerra daarmee een cultuur gecreëerd waarin werknemers zich bewuster zijn van hun gedrag? Het zou een vraag kunnen zijn die GasTerra aan haar medewerkers kan stellen. Wel kan hieruit geconcludeerd worden dat de locatie van een kantoorpand als katalysator kan werken in gedragsverandering van medewerkers. 

Lees meer over de doelstellingen van GasTerra in de Energiemonitor